csak a dokumentálás kedvéért következzen a karácsonyi sütisor:
diós-, mákos beigli.a Lajos Mari féle recept tökéletesen bevált, évek óta azt sütöm.
zserbó, ez is egy évekkel ezelőtt talált recept alapján.
narancsos linzer, szintén Lajos Mari recept, az egyik kedvencem.
nürnbergi puszi, vagy Elisa csókja, a már emlegetett gyűjtésből. ez a süti csupa mogyoró és mandula, most sütöttem először, nem is jött be igazán. a neve jobb, mint az íze.
mákos keksz, már nem is mondom kitől származik a keksz, ezt is sütöm minden éveben, mert fogalmam sincs miért, de ez kisebbikem kedvence.
mézeskalács, úgy tűnik sikerült rálelnem újra a régi kotányis receptre, közzé is teszem majd a poszt végén, ha már azt a receptet emlegettem mindenkinek, mint tuti, kezdetektől puha mézeskalácsot.
kókusztekercs, receptjét már emlegettem a blogban korábban.
non-plus ultra, az egyik legfinomabb süti a világon.
florentin, Lajos Mari alapján. az egyik legjobb szakácskönyvem az ő karácsonyi édességeit tartalmazó kötetem.
sajtos rúd, dupla adag, mert sok jelentkező volt rá.
tejfeles pogácsa, apró falatnyira szaggatva, a tökéletes recept itt.
a sütiken kívül készítettem ajándék édességeket a neten fellelhető különféle receptek alapján. készült bounty, mozart-golyó, kandírozott narancs és citrom étcsokiba mártba (két hétig kandíroztam szorgalmasan), narancsos marcipános bon-bon és fehércsokis-gesztenyés golyók, valamint rizses keksz. a recepteket a XXX.VKF receptjei közül válogattam. szerintem a mozart-golyóim és a kandírozott gyümölcsöm nagyon finom lett. a többiről nem tudok nyilatkozni.
kajára csak halászlevet, rácos halat, rántott halat és majonézes krumplit gyártottam, de azt ipari mennyiségben.
egyébként a szűk család áll a két gyerekemből, anyukámból, meg belőlem. a kölykeim fiúk, ők azért tudnak tisztes mennyiségű édességet fogyasztani. apukáméknak és a barátoknak, ismerősöknek szoktam még sütit vinni, vannak már páran, akik fixen számítanak rám karácsonykor. idén elhangzott a kérdés munkahelyemen, h lehet-e rendelni, de egyelőre nem vállaltam a dolgot.
a mézeskalács
50 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
25 dkg méz
10 dkg cukor
12,5 dkg margarin
1 tojás
a mézet gőzfürdőn, vagy lassú lángon, óvatosan felmelegítjük a cukorral. levesszük a gőzről/gázról amikor már szép folyékony. egy picit hűlni hagyjuk majd beletesszük a kockára vágott margarint. teljesen kihűtjük és ekkor beletesszük az egész tojást. a lisztet a szódabikarbónával, fűszerekkel elkeverjük és hozzáadjuk a masszához.
cipót csinálunk belőle (ragadni fog, de nem kell aggódni), becsomagoljuk folpackba és betesszük a hűtőbe egy éjszakára. másnap kinyújtjuk (én kb fél centi vastagra szoktam) formázzuk és 200 fokon 4-5 percig sütjük. (inkább hidegebb legyen a sütő, mint melegebb!) a lényeg, h nem szabad túlsütni, mert akkor kemény lesz! inkább süljön kicsit rövidebb ideig, mint tovább.